Els Inicis
Un mes d’abril de l’any 2008, Climent Baraut, membre de la junta del Sedis Bàsquet, va proposar la possibilitat de crear un equip a La Seu integrat dins l’estructura del Sedis Bàsquet. Es va exposar al Taller Claror, i ben aviat s’estableixi una molt bona col·laboració.
Esportivament es va integrar a la FEDIC i sabedors de les inquietuds socials i de la voluntat d’ajudar als més desfavorits, s’exposà el projecte a la Maria Dolors Maestre a fi que apadrinés l’equip.
Es van presentar les fitxes dels jugadors a la FEDIC, es van començar els entrenaments de forma regular dos cops a la setmana i el dia 22 de setembre del 2008 juntament amb els altres equips del Sedis Basquet es va presentar l’ equip davant l’afició.
Havia nascut el SEDIS A I R A M (L’equip de la M A R I A)
La Competició
Des del primer moment l’objectiu esportiu del SEDIIS AIRAM era entrar en competició. Sabíem que a l’igual de la resta de jugadors del Sedis, era el camí que ens portaria a trobar els valors dela vida, la companyia, la força, la voluntat, la lluita, la generositat entre altre, és a dir, la normalitat de la vida.
Encara tenim molt fresc el bateig de foc de l’equip. Era el mes d’octubre d’aquell 2008. Vam jugar a Sant Feliu de Llobregat, al pavelló Joan Carles Navarro. Alguns dels nostres jugadors feia poc que havien començat a botar la pilota. A d’altres els nervis feien entorpir els seus moviments. Tot plegat va fer que entrar al camp contrari fos una tasca més que complicada. Això sí, en el partit vam aconseguir fer els primers sis punts de la nostra història, tota una proesa.
L’any 2011 es va partir l’equip ens dos, el A i el B, jugant cada un d’ells en dues categories diferents.
Entrenem des del mes de setembre fins al mes de maig dos cops per setmana, els dimarts i els dijous a la tarda al Palau d’Esports de La Seu, i cada més tenim una trobada al camp de cada un dels equips que formem la FEDIC, Sant Feliu Llobregat, Blanes, Pineda de Mar, Esplugues, Calella, Sant Pere de Ribes i finalment al nostre trofeu Ciutat de La Seu d’Urgell.
L’equip tècnic recau principalment en dues persones, el Pep Mora, entrenador i ex jugador, peça bàsica del projecte, i la Vane Gràcia, ex jugadora del Sedis Bàsquet i psicòloga de professió.
L'Evolució
El SEDIS AIRAM, no ha parat d’ evolucionar. Pel que fa al nombre de components, vam començar 8 i ara som 27, els quals estan dividits en dos equips. (AIRAM A i AIRAM B).
Estem aprenen a compartir la seva vida, ja que ens expliquen les seves frustracions i també ens fan partícips de les seves alegries. Hem vist néixer amistats, sempre hem intentat buscar l’equilibri de l’exigència i la humanitat amb la seva situació psíquica o física. També moments difícils, la mort de la Maria Maestre, la nostra fundadora i també la mort l’any 2013 d’una de les jugadores pioneres, la Laura Vidal.
Però també hem viscut i estem vivint moments gairebé màgics, viatges, cistelles, celebracions ... i rebem nombroses mostres d’agraïment per part dels nois i noies, que ens encoratgen a seguir endavant amb el projecte.
Volem fer una menció a les famílies dels nostres jugadors que sempre ens han acompanyat i ajudat en el dia a dia així com afeccionats incondicionals en els partits que disputem.
I finalment al Taller Claror, i a la seva directora la M. Carme Sebastià, una persona que també des del primer dia va creure en el projecte com a eina per complementar la tasca del propi centre.
L’equip participa en totes les activitats que organitza el club per als seus jugadors, des de la jornada de presentació dels equips, amb els dos equips formats, celebrem el Nadal, juguem les XII hores de basquet del cub, i assistim a la festa de cloenda.
L’equip participa en totes les activitats que organitza el club per als seus jugadors, des de la jornada de presentació dels equips, amb els dos equips formats, celebrem el Nadal, juguem les XII hores de basquet del cub, i assistim a la festa de cloenda.
EL TROFEU CIUTAT DE LA SEU D’ URGELL I L’EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA “AIRAM” (Bàsquet per a persones amb disminució psíquica)
Cada mes de maig i des del primer any, aprofitant la nostra trobada de la FEDIC a La Seu, vàrem crear aquest trofeu. Cada edició s’ha vist reforçada respecte a l’anterior amb més participació i també amb més assistència de familiars. Es tracta d’un torneig de bàsquet que es disputa al Palau d’esports, utilitzant les tres pistes durant tot el matí. sense parar jugant Entre els equips presents repartits en dos nivells es disputen partits de 20 minuts. Després a la Sala Polivalent al costat del Palau d’Esports disfrutem tots plegats, jugadors, familiars i organitzadors d’un dinar de germanor. No ens volem amagar, tenim l’objectiu que aquest torneig esdevingui en un referent a Catalunya. Pretenem que sigui el millor torneig open de tipus amistós de bàsquet per a persones amb disminució psíquica.